Да имате бърз и лесен начин за получаване на натрошен лед у дома ви дава възможност да се развихрите в кухнята. Той е ключова съставка в много летни и разхлаждащи коктейли. Може да го включите в рецепти като например за Мохито, Ягодово Дайкири или Кайпироска и да изненадате близки и приятели на ваше домашно вечерно бар парти. Или да приготвите домашна вкусна и здравословна скрежина за децата, с която да ги зарадвате през уикенда.
В статията ще разгледаме различните методи, които могат да помогнат да получите натрошен лед у дома, както и различните уреди за разбиване на лед и по-точно — многофункционални кухненски роботи, които ви улесняват неимоверно при изпълнение на задачата.
Разбиване на лед у дома
Натрошеният лед е задължителен елемент за някои рецепти (като например за домашна скрежина), както и за определени напитки като мохитото. Освен това натрошен лед може да е чудесно допълнение за домашно приготвен студен чай, лимонада, плодов пунш или дори студено лате.
Ако редовно приготвяте някои от посочените, то неминуемо сте били изправени пред дилемата как да получите натрошен лед. Най-лесният начин е да използвате уред. Разбиването на лед у дома може да стане и без уред за трошене на лед, но това си има някои недостатъци.
Трошене на лед с точилка и кърпа: При този метод поставяте кубчета лед в средата на кърпа, прегъвате, след което удряте с точилка. Тук е много важно да удряте с премерена сила и равномерно по цялото количество лед. Ако приложите прекалено много сила в една част, а в друга не, ще се озовете с различно натрошени парченца лед, които няма да са много лесни за включване в рецепта. Прекалено силните удари пък ви гарантират наподобяваща сняг консистенция, която ще се топи прекалено бързо и няма да може да се използва.
Трошене на лед в торбичка: Вземете торбичка с лед и я оставете за около половин минута под топла течаща вода. Това ще напука леда и ще улесни процеса. След това поставете торбичката на равна повърхност, може отново да я покриете с кърпа, за да избегнете хвърчене на парченца лед, както и накъсване на торбичката. Удряйте с точилката, като се стремите отново да е с премерена сила и равномерно по цялата повърхност.
Тези два метода биха могли да ви помогнат да се сдобиете с домашно натрошен лед у дома, но изискват доста усилия от ваша страна, а крайният резултат не винаги ще е задоволителен и отговарящ на вашите нужди.
В следващите редове ще разгледаме уредите за трошене на лед, които определено са по-подходящ вариант, ако искате винаги перфектен резултат с минимум усилие.
Каква машина за разбиване на лед да изберем
Най-често за трошене на лед се използва блендер или робот с такава функция или специализирана машина, която обаче прави само това и не може да ви помогне за приготвяне и на смути и други вкусни рецепти у дома.
Блендер
Блендерът с функция за разбиване на лед е може би най-популярният уред за трошене на лед у дома. Това се дължи най-вече на факта, че нито се изисква физическа сила от ваша страна, нито някакви конкретни подготовления, а крайният резултат обикновено е равномерно натрошен лед с подходяща текстура за коктейл или скрежина.
За да строшите лед в него поставете около 400 г лед, добавете малко вода, която да покрие горната част на ледчетата и пулсирайте. Препоръчително е да спирате и да разклащате леко блендера, за да сте сигурни, че всички ледчета се смесват и трошат равномерно. След като сте доволни от консистенцията, прецедете малкото останала излишна вода от готовия трошен лед. Вече можете да използвате за коктейл или скрежина.
Многофункционален кухненски робот за разбиване на лед
Многофункционалните кухненски роботи също могат да са полезен уред за разбиване на лед. Повечето модели с мощни мотори и остриета от неръждаема стомана позволяват бързо трошене на лед с минимум усилия.
Можете да смесите на по-висока скорост, ако са ви необходими по-големи количества лед, или да използвате средна скорост (или функция „Пулс“) за малки количества.
Препоръчително е обаче първо да проверите дали моделът ви може да троши лед. Някои модели имат и специална функция за разбиване на лед, която улеснява още повече процеса. Убедете се, че вашият кухненски робот е снабден със здрав нож, подходящ за разбиване на лед. Някои кухненски роботи имат специален накрайник или приставка за лед, който е проектиран да разбива леда без да уврежда остриетата.
Използвайте лед на кубчета, за да постигнете най-добри резултати. Не препълвайте контейнера на робота – запълнете го до половината или до три четвърти, за да осигурите достатъчно място за движение на леда.
Ако искате не само да натрошите лед, но и да приготвите ледено изкушение като например смути или айс нектар, препоръчително е да слагате съставките в уреда в следния ред: лед/замразени плодове, зеленчуци, плодове, ядки, меки съставки, листни зеленчуци, подсладители, течности. Това ще помогне за по-добро обработване на съставките и постигане на равномерна текстура на сместа.
Кухненски робот WizNMix – перфектен уред за трошене на лед
Многофункционалният кухненски робот WizNMix може да ви помогне за идеално натрошен лед.
В нашата кратка демонстрация в това видео може да видите, че натрошаването на лед с уреда отнема по-малко от минута. Независимо дали искате да приготвите смути, скрежина, лимонада или коктейли, патентованият многофункционален 3D мулти нож с шест остриета и четири крила натрошава лед равномерно и бързо. Бонус на уреда е изключително тихия режим на работа – само 65 dB, което позволява да се вихрите в кухнята и да се наслаждавате на любимия подкаст или музика или да водите спокойно разговор с близък човек.
Този компактен уред за трошене на лед не само ви спестява място в кухнята, но и същевременно с това ви дава свободата да се насладите на още много уреди, скрити в един компактен робот.
Благодарение на качествената изработка и здравите аксесоари, които са създадени специално за уреда и са без аналог, ще имате един наистина ефективен процес на готвене.
Кухненски робот WizNMix се справя с разнообразни задачи в кухнята с лекота и минимални усилия от ваша страна. Разгледайте продукта в подробности тук или научете повече за технологията, която помага за изключителната му ефективност. А ако искате визуално да видите сравнение между кухненски робот WiznMix и други уреди за трошене на лед, изгледайте нашето видео със сравнителен тест на четири уреда и крайния резултат.
Съвет: Натрошеният лед трябва да се използва веднага, за да се избегне топене и слепване. Но ако сте приготвили повече от необходимото количество натрошен лед, не се тревожете. Може да го съхранявате в плътно затворена торбичка във фризер, докато ви потрябва отново за експерименти с вкусни коктейли или домашна скрежина.
В заключение…
Разбиването на лед с многофункционален кухненски робот е лесен и бърз начин да се подготвите за направа на вкусни домашни коктейли, смутита, скрежина или студени кафе напитки и лимонади.
Макар да е възможно да натрошите лед и без тях, мощните машини за разбиване на лед помагат за по-бързо, лесно и качествено изпълнение на задачата със задоволителен краен резултат – равномерно натрошен лед, идеален за приготвяне на желаните рецепти.
Независимо дали става дума за смути с няколко съставки, или студен летен коктейл, с многофункционален уред с опция за натрошаване на лед ще имате верен помощник в кулинарните задачи, който да ви отменя и да спестява време.
За още полезни материали за модерните и ефективни многофункционални кухненски роботи и как те могат да помогнат за оптимизиране на процеса по приготвяне на вкусни и здравословни рецепти, четете нашия блог.